,,De AEX begint vlak tot 1 punt lager. We gaan even wat van het gas af na de sterke koerswinsten in de afgelopen dagen. De verwachte rentedaling door de ECB zit volledig in de koersen verwerkt. Volgens ECB-bestuurder Jörg Asmussen zal de effectiviteit van een rentedaling echter gering zijn. Ook worden de winsten van bedrijven vooral gedreven door kostenbesparingen en niet door groei, en dat houdt een keer op“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
In Amsterdam bracht Randstad de resultaten naar buiten. De uitzender liet daarbij weten een voorzichtig herstel te zien op de Europese markten. Randstad zag de totale omzet vorig kwartaal met 8 procent dalen tot 3,8 miljard euro. Het onderliggende bedrijfsresultaat zakte met 17 procent tot 91,5 miljoen euro. Die ontwikkelingen voldeden aan de verwachtingen van analisten. De nettowinst klom met 3 procent tot 29,7 miljoen euro.
Unilever
Unilever heeft in het eerste kwartaal stevige groeicijfers neergezet, die wel iets lager lagen dan in het vorige kwartaal. De onderliggende omzetgroei, exclusief de effecten van overnames en andere variabele kosten, kwam uit op 4,9 procent. In Europa bleven de prestaties opnieuw flink achter bij die in opkomende landen.
DE Master Blenders 1753 heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar de omzet zien dalen. Het koffie- en theebedrijf, dat wordt overgenomen door de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB), zag de totale omzet van de bedrijfstakken op vergelijkbare basis met 3,2 procent afnemen tot 633 miljoen euro. De totale omzet zakte met 9,4 procent tot 643 miljoen euro.
Nikkei
De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen donderdag omhoog. In Tokio eindigde de Nikkei 0,6 procent in de plus. De aanhoudende daling van de Japanse yen bleef de stemming ondersteunen en zorgde voor koerswinsten onder de exporteurs.
In New York kwamen de aandelenbeurzen woensdag nauwelijks in beweging. Beleggers verwerkten een forse daling van de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en een stroom resultaten van toonaangevende bedrijven als Apple, Boeing en Procter & Gamble. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de min op 14.676,30 punten. De brede S&P 500 eindigde onveranderd op 1578,79 punten. Ook technologiebeurs Nasdaq kwam niet van zijn plaats en sloot op 3269,65 punten.
Euro
De Europese effectenbeurzen sloten eerder op de dag met winst. Beleggers namen wel wat gas terug na de sterke koersstijging een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent hoger op 352,94 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 527,42 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,6 procent. De FTSE in Londen bleef achter met een plus van 0,4 procent.
De euro was donderdag voorbeurs 1,3039 dollar waard, tegen 1,2992 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 91,81 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,4 procent duurder, op 102,11 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl